Elektrokola v rámci oslav Dne Země

Elektrokola v rámci oslav Dne Země

V rámci oslav Dne Země dne 22. dubna si Vás dovoluji od 14 hodin pozvat před ZŠ Ratibořická, kde mimo jiného můžete získat důležité informace o využívání elektrokol, několik typově různých elektrokol si zde přitom budete moci vyzkoušet!

Studie prokázaly, že elektrokola jsou obecně rychlejší než auta na městských trasách kratších než 10 km (což je dvakrát delší trasa než výhodná vzdálenost v případě klasických jízdních kol).

Je mnohem snazší na nich překonat kopce nebo protivítr – třeba ze Svépravic k Náchodské ulici, úřadu MČ, jsou vhodná pro dojíždějící osoby, které např. chtějí nebo musí dojet do práce přímo v pracovním oblečení, ale také pro méně trénované cyklisty, starší osoby a další skupiny, které dříve na kole moc nejezdily. Jsou čistou alternativou především pro městskou automobilovou dopravu. Využívání elektrokol proto začíná být podporováno.

Elektrokola nám poskytují určité příležitosti, zároveň mají i své důležité provozní, technické nároky. (Také jsou finančně náročná, ve Francii sice přispívají na nákup elektrokola cca 200 franky, město Vídeň podporuje nákup každého nákladního elektrokola příspěvkem 1 000 Eur, obávám se, že toto u nás zatím celkově nehrozí).

Čím více budeme mít kvalitních, objektivních informací, tím plnohodnotněji se můžeme rozhodovat a případně budeme elektrokola využívat. Z oslovených organizací mi ve dvou případech jejich zástupci přislíbili účast. Vážím si jejich ochoty – mezi velkými, efektivními jarními prodejními akcemi, včetně např. mezinárodního For Bikes v nedalekých Letňanech. Oba zástupci jsou fandy uvážlivého výběru i využívání elektrokol:

  • pan Adam Krč pracuje ve firmě KTM, představí kola sportovní, ale i příměstská, evropského standartu. Tato firma je původně rakouská, má podíl na osvětě a tom, že v Rakousku se v roce 2015 prodalo 9 elektrokol na 100 obyvatel – nejvíce v Evropě (v Německu 6,6 a ve Francii 1,5). Je pravda, že v Rakousku jsou lepší silnice i cesty, je zde lepší finanční situace, ale také nabídka je spotřebitelsky zodpovědná – dražší, ale solidní – perspektivnější.

  • pan Vít Čejchan z české firmy Loped představí tříkolku s elektrickou podporou, případně s dalšími dopravními prostředky. Uvidíte, že tříkolky nejsou zdaleka významné pouze pro invalidy, ale pro celou starší polovinu generace, pokud její členové chtějí mít volitelný fyzický pohyb, schopnost vlastního, přitom stabilního dojezdu a s tím souvisejících důležitých osobních kontaktů se svým okolím. K tomu i možnost převozu nákladů – nákupů určitě.

Na akci jsem rovněž pozval několik elektrokolařů, které jsem poslední dobou potkal v hornopočernických ulicích – přijeďte také i Vy na svých elektrokolech, či kolech, přijďte klidně pěšky, ať si mezi sebou předáme cenné zkušenosti a informace.

Další informace k elektrokolům rovněž získáte na: http://www.pocernice.cz/app/uploads/2017/01/Elektrokola-a-spol.1.pdf

Petr Uzel

Cyklokoordinátor

Prev Den Země již tuto sobotu
Next Svépravické proměny

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Comment