Když zavoní cukroví…

Když zavoní cukroví…

Pro Michaelu Herianovou je pečení velký koníček a že to umí opravdu dobře, dokázala i v soutěži Chvála pečení aneb jak se peče v Horních Počernicích, kde získávala první místo. Pro naše čtenáře připravila pár ze svých vánočních receptů, s kterými právě na této soutěži vítězila.

cukrovi_nazdobenelinecke

Lanýžky

Na Vánočním cukroví mám ráda to, že existuje spousta receptů na nepečené kousky a ty pak většinou z talířů mizí jako první. Tedy bez pečení hodně muziky ;). Jedním z takových receptů jsou právě lanýžky. Ideální pro milovníky čokolády!

  • 100 g hořké čokolády min 50% (nejlepší poměr cena výkon je „Cooking Chocolate 52%“ z Lidlu, ale to nevím, zda sem můžu psát :D)
  • 50 g hořkého kakaa
  • 120 g másla
  • 70 g cukr moučka
  • 100 ml vaječňáku
  • hořké kakao na obalení

Máslo s čokoládou rozpusťte ve vodní lázni. Do rozpuštěné směsi vmíchejte kakao, cukr a vaječňák do hladka – šlehačem to bude rychlejší, nicméně v ruce se to taky dá zvládnout. Nechte směs dobře vychladit v ledničce (někdy strčím na chvíli klidně i do mrazáku). Vznikne vám bahýnkovitá hmota, ze které pak už jednoduše tvoříte kuličky – kuličku můžete nakonec obalit v kakau. Nevýhoda na práci s čokoládou je ta, že se pod rukama může rychle rozpouštět. Bude-li se vám zdát práce s hmotou už moc bahnitá, prostě směs strčte znovu do ledničky a pokračujte po kafíčku. Toto cukroví je třeba uchovávat v chladničce.

Co je vodní lázeň? Jde o dvě nádoby – nejčastěji používám dva hrnce – kdy ve větším dáte vařit trochu vody a pak na něj nasadíte hrnec menší. Menší hrnec se nedotýká dna většího hrnce a je zahříván pouze párou, což je ideální pro věci, které nechceme připálit :).

Linecké

Moje nejoblíbenější cukroví! Stará dobrá klasika, ale přece jen nám ne všude musí chutnat. Kde je zakopaní pes? Za žádnou cenu nenahrazujte máslo!!!

  • 420 g hladké mouky
  • 240 g másla (jestli nevíte co s 10 g hoďte ho tam celé)
  • 140 g moučkového cukru
  • Lžíce octa
  • 4 žloutky
  • 10 g vanilkového cukru (postačí i vanilinový)

Na vál (nebo do robotové mísy) prosíte mouku s cukrem. Máslo nakrájejte na malé kostičky a spolu s ostatními surovinami přidejte do sypké směsi a vše důkladně prohněteme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Pokud hnětete těsto ručně pracujte rychle, linecké nemá rádo dlouhé zahřívání rukou. Těsto stačí dát na cca ½ hodinky do ledničky, někdy ho nedávám vůbec a rovnou zpracovávám. Nejčastěji se těsto zpracovává na vále – vyválíme placku silnou cca 4 mm a vykrajujeme nejrůznější tvary. Linecké peču na 200 °C cca 12 min. Záleží na troubě – čas je potřeba hlídat, začne-li linecké lehce zlátnout, vyndejte ho. Nejraději mám linecké slepené rybízovou marmeládou, ale můžete ho dle chuti slepit čím chcete, nebo nechat jen tak. Linecké vám vydrží do Vánoc klidně měsíc, naopak je pak krásně uleželé.

cukrovi_lineckepredpecenim

Pařížské rohlíčky

A na závěr trochu zvedneme laťku. Tohle cukroví nedoporučuji začátečníkům, nicméně budete-li se držet receptu a nepodceníte délku šlehání, měly byste být úspěšní. Pokud pečete rádi, určitě vyzkoušejte, nebudete litovat!

Postup na korpusy:

  • 200 g mletých ořechů
  • 400 g cukru krupice
  • 5 bílků
  • 50 g hladké mouky

Bílky šleháme spolu s cukrem ve vodní lázni (= nad párou). Doba šlehání je vcelku dlouhá 10–15 min, dokud není směs krásně hustá. Do vzniklého sněhu vmícháme ořechy. Je nutné je vmíchat vařečkou, nesmíte je zašlehat! A nakonec opět vmícháme mouku. Naplníme zdobící pytlík směsí (klidně i s ozdobnou zdobičkou na konci, ale není nutné) a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme rohlíčky dle vkusu – rovné, zahnuté, … Je nutné počítat s tím, že se v troubě trochu nafouknou a stříkat je dostatečně od sebe (cca 3 cm – každé těsto se nafoukne jinak, uvidíte po první várce). Rohlíčky sušíme v troubě na 150 °C asi 20 min.

Postup na krém:

  • 6 vajec
  • 240 g cukru krupice
  • 20 g vanilkového cukru (postačí i vanilinový)
  • 60 g hořkého kakaa
  • 500 g másla

Ve vodní lázni šleháme vejce s oběma cukry a kakaem. Opět bude trvat šlehání déle, cca 10 min. Šlehejte, dokud směs nezhoustne. Po vyšlehání necháme směs vychladit a až poté zašleháme máslo. Vznikne nám krém, kterým opět naplníme zdobící pytlík (opět můžeme použít ozdobný konec). Na hotové ořechové rohlíčky stříkáme vrstvu krému a celé dáme vychladit do lednice.

Dokončení:

Na toto množství rohlíčků nemám přesně odhadnutou polevu, protože ji používám při pečení cukroví u více druhů. Pokud vám poleva v tomto množství stačit nebude, jednoduše si udělejte další várku 🙂

  • 100 g hořké čokolády (min 50%)
  • 100 g stoprocentního tuku (např. omega)

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s tukem. Pro čokoládové polevy je důležité míchat! Míchejte tedy dokud nebude poleva krásně lesklá.
Dobře vychladlé rohlíčky namáčíme do polevy a hned je dáme znovu chladit, aby se nám pod teplejší polevou nerozpustil krém. Pařížské rohlíčky jsou opět cukroví, které musíme skladovat v ledničce. Z vlastní zkušenosti doporučuji, že je dobré si pro toto cukroví pořídit tajnou ledničku.

cukrovi_korpusnarohlicky

Přeji Vám, ať si ve Vánočním shonu najdete alespoň kousek času na pečení, protože už jenom ta vůně za to stojí!

S úsměvem Míša

Prev Středisko Oheň se rozrůstá
Next Vánoční a novoroční přání