Podaná ruka: Chemgarden

Podaná ruka: Chemgarden

Společnost Chemgarden tvoří mladý a kreativní tým v podobě Daniela Kořínka a Jana Lebedy, doplněný půbavnou Šárkou Urbanovou. Pod jejich rukama vznikají nejen udržované zahrady a veřejná prostranství, svou energii vkládají i do výroby společenských grilů a unikátních masivních stolů vhodných jak na zahradu, tak do domácnosti.

dsc_6623

Oba pánové se potkali coby konkurence na jedné zakázce. Sympatie a stejné nadšení a elán z nich však místo konkurence udělaly společníky a začátkem roku 2015 tak založili firmu Chemgarden, která dnes sídlí v Horních Počernicích. Věnují se údržbám zahrad a veřejných prostranství, realizacI zahradních prací na dětských hřištích, a jelikož zahrada není jen o práci, ale měla by být převážně místem setkávání a relaxace, rozhodli se pro rozšíření sortimentu o zmíněné grily a stoly.

Spolupracujete i s naší městskou částí?

Rádi bychom jako počernická firma pracovali přímo i pro městskou část, jelikož si za kvalitu své práce ručíme a víme, že by naše spolupráce byla pro Horní Počernice prospěšná. Zatím se nám ale nepodařilo vyhrát žádné výběrové řízení, což doufáme, že se změní a budeme se snažit ukázat, že děláme opravdu kvalitní práci.

Co vše v oblasti údržby zahrad a zeleně poskytujete?

Zaměřujeme se na komplexní starost o trávníky a další plochy zeleně, což zahrnuje veškeré zahradnické služby. V oblasti péče o zeleň provádíme odborné ošetření zelených porostů, sekání travních ploch včetně svahů a pro techniku těžce přístupných míst, prostřih a celkovou péči o stromy, bezpečné a šetrné kácení i výsadbu nových stromů, keřů a okrasných rostlin. Zabezpečujeme péči o živé ploty, vyřezávání náletových dřevin, provádíme údržbu zelených ploch sportovišť jako jsou fotbalové trávníky a plochy určené k rekreaci a sportovnímu vyžití obyvatel. Dále provádíme rychlé, kvalitní a šetrné ničení náletových rostlin a plevelů z upravených částí obce, zejména z chodníků, okrajů ulic, místních komunikací, cest a jiných zastavěných ploch.

stranky_fotky-212

Teď po zimě je péče o zeleň asi nejdůležitější. Jak tedy správně pečovat o trávník, aby nám po celou sezónu dělal radost?

Záchrana trávníků po zimě je určitě na místě. Chladné a hlavně vlhké počasí způsobí na trávníku spoustu škod jako je například plíseň. Na jaře je potřeba trávník vertikutovat, aby došlo k odstranění  plsti, plevele, odumřelých rostlin, mechu a zbytků posečené trávy. Správnou vertikutaci je potřeba udělat nejen na jaře, ale i na podzim. Vertikutace znamená nejen zlepšení vzhledu trávníku, dochází k zmlazení trávníku, ale také k nakypření povrchu půdy, díky čemuž trávník lépe absorbuje vláhu a živiny. Vertikutace podporuje hlubší zakořenění travního porostu. Trávník díky ní v létě neprosychá. Následná péče o trávník je ve správném hnojení a dosetí trávníku. Profesionální vertikutaci i další péči provádíme za příznivé ceny.

Jak by měla vypadat celoroční péče o trávníky?

Tak na jaře se jedná zejména o odstranění listí po hnojení, vertikutace do hloubky 3-5 mm, provzdušnění trávníku s následným rovnoměrným rozházením ostrého křemičitého písku (1000 g na 1 m2), výživa travního drnu, nejlépe aplikací plného kombinovaného hnojiva (30 g na 1 m2), poškozené travní rostliny můžeme pravidelně ošetřit malou dávkou ledku vápenatého (10 g na 1 m2).

V létě se péče o zahradu točí hlavně okolo sekání a zavlažování trávníků, zapomínat nesmíme ani na přihnojení dusíkatými hnojivy ve 14 až 20denních intervalech.

Podzim je podobný jako na jaře a  jedná se o vertikutaci, provzdušnění, hnojení, vápnění trávníku, výživu travního drnu, nejlépe aplikací plného kombinovaného hnojiva.

Přes zimu odstraníme stařinu (odumřelá travní hmota), jinak hrozí v průběhu zimy silná infekce houbovými chorobami.

lawn-768316_960_720

Mimo to vyrábíte unikátní společenské grily, co si pod termínem společenský gril mám představit?

Na našem grilu je unikátní nejen design, ale hlavně způsob grilování. Nejvíce si ceníme právě jeho společenského rozměru, kdy si každý host může grilovat sám, navíc jsou grily kulaté, což navozuje lepší atmosféru pro konverzaci, kdy nikdo není ten hlavní – tedy v čele, ale všichni si jsme rovni. Na grilu je možné grilovat maso, zeleninu, ryby,  opékat pečivo. Výhodou je, že se u něj mohou hosté i zahřát v chladnějších dnech či měsících, jelikož se v něm topí dřevem a tak vlastně nahrazuje klasický táborák, u kterého se lidé rádi sdružují.

dsc_6591-2

Nejen že tyto krby vyrábíte, ale dokážete je i zapůjčit pro svatby či oslavy. Gril však není zrovna jednoduché převážet, můžete zajistit dovoz k zákazníkovi?

Ano, samozřejmě, grily na party, svatbu či oslavu přivezeme i s topivem, nainstalujeme a zákazníkovi předvedeme. Po oslavě si gril zase odvezeme zpět. Mimo grilů jsme schopni zapůjčit i udírny.

Dalším odvětvím, které pro zákazníky nabízíte, je tvorba masivních stolových desek. Kde sháníte materiál na takové stoly respektive spíše umělecká díla?

Pokud se nám materiál líbí, jedeme pro něj i na druhou stranu naší republiky. Například jasan se téměř nedá sehnat a dobrá fošna se objeví jednou za rok. My si nejvíce ceníme materiálu, který je pro dřevozpracující průmysl nepoužitelný. Pro výrobu používáme jen tvrdé dřevo jako je dub, jasan a ceníme si jeho vlastností – patina, stárnutí, přirozené pnutí. Stejně tak oceňujeme i jeho nedokonalosti – suky, praskliny, zahnilé větve, nádory, případně i pozůstatky napadení dřevokazného hmyzu. Veškeré dřevo zpracováváme ručně na naší dílně a opravdu je co kus, to originál. Desky můžeme designově doplnit různě barevnou pryskyřicí, nebo do stolu vyfrézovat logo, zkrátka cokoliv zákazníka napadne.

stranky_fotky-248

Více informací o firmě naleznete na www.chemgarden.cz

Lenka Bartáková, redaktorka

 

Prev Zařízení ke sběru, výkupu a krátkodobému skladování odpadů ze stavební činností
Next Velikonoční nadílka na Hájích. Xaverov veze 3 body